Scope 12

De SCIOS Scope 12-inspectie wordt in 2020 dé nieuwe inspectiemethode voor zonnepaneleninstallaties. Een belangrijke ontwikkeling in het PV-landschap die ervoor zorgt dat alle (nieuwe) zonnepaneleninstallaties vakkundig worden geïnspecteerd door bekwame inspecteurs. Dat is voor u en uw bedrijf belangrijk (denk aan veiligheid en als mooi extraatje maximaal rendement) maar ook uw verzekering stelt in toenemende mate eisen aan uw PV-installatie. Wij zijn een vakbekwaam inspectiebedrijf met ervaring in het inspecteren van bedrijfsmatige PV-installaties. ITS Inspecties kan uw zonnepanelen vakkundig inspecteren volgens de nieuwe Scope 12-methode. We leveren na inspectie een onafhankelijk advies voor eventuele reparaties of verbeterpunten.

Scope 12 in het kort
Scope 12 is de nieuwe inspectiemethode voor zonnepaneleninstallaties. Hiermee wordt er een methode in de markt gezet die ervoor zorgt dat alleen gecertificeerde inspectiebedrijven PV-installaties mogen inspecteren. Deze nieuwe inspectiemethode is ontstaan door een dringende vraag vanuit verzekeringspartijen. In toenemende mate ontstaan er branden en defecten aan PV-systemen, die voorkomen kunnen worden door goed uitgevoerde inspecties. Scope 12 geeft duidelijkheid over hoe de inspectie uitgevoerd moet worden en welke zaken hierin wel en niet meegenomen dienen te worden.

Na installatie van het PV-systeem is het van belang om deze door een onafhankelijke partij te laten controleren op bijvoorbeeld beschadigingen aan de PV-panelen, de kwaliteit van de aansluiting en montagefouten. Dit kan grotere problemen als brand en schade aan de installatie voorkomen.

In de eerste instantie laat u uw PV-systeem inspecteren nadat deze geïnstalleerd is op uw dak. Sommige verzekeraars eisen dat dit binnen zes maanden gebeurt. We adviseren om uw installatie daarna om de paar jaar te laten herinspecteren. Door intensief gebruik en o.a. weersinvloeden kunnen nieuwe beschadigingen altijd ontstaan. Met een terugkerende inspectie kunt u op tijd maatregelen nemen om uw PV-installatie veilig en in topvorm te houden.

Wat controleren we met Scope 12-inspectie voor zonnepanelen?
Tijdens de inspectie wordt uw zonnepaneleninstallatie zowel visueel (op het oog) als thermografisch beoordeeld. Zo maken we inzichtelijk of er geen beschadigen of defecten aanwezig zijn in de PV-panelen, hoe klein ze ook zijn. We controleren of de installatie voldoet aan verplichte kwaliteitsnormen zoals NPR 5310, NEN 1010 en NEN-EN-IEC 62446.

 • Visuele inspectie zonnepanelen

  Tijdens de visuele inspectie kijken we of er geen schade of fabricagefouten aanwezig zijn aan uw PV-panelen. Ook beoordelen we o.a. of de montageframes in orde zijn en of de panelen op de juiste manier zijn bevestigd.
 • Thermografische inspectie zonnepanelen
  Niet alle beschadigingen aan PV-panelen zijn met het blote oog zichtbaar, bijvoorbeeld omdat ze te klein zijn om waar te nemen. Maar ook kleine beschadigingen kunnen grote risico’s met zich meebrengen. Via een thermografische inspectie beoordelen we of er afwijkende temperatuurbeelden aanwezig zijn.

Naast de kwaliteit van de panelen zelf, controleren en beoordelen we ook de rest van installatie:

 • Aanleg van de bekabeling
 • Aardingen van het PV-systeem
 • Tekeningen en documentatie
 • De omvormers
 • De aansluiting op uw (bestaande) installatie
 • Toepassing van de juiste beveiliging
 • Beveiliging voor overbelasting en oververhitting

Waarom ITS Inspecties?
Bij ITS Inspecties lopen we graag voorop. Dankzij jarenlange ervaring met PV-systemen hebben we ruimschoots expertise op het gebied van het ontwerpen en in bedrijf stellen van zonnepaneleninstallaties. We weten als geen ander hoe belangrijk een gedegen PV-installatie is en zijn dan ook erg enthousiast om met Scope 12 werken. Veiligheid moet namelijk altijd voorop staan. We zijn onafhankelijk en bereiden ons voor om als een van de eerste inspectiebedrijven Scope 12-gecertificeerd te zijn.

Referenties

Maak een afspraak... Graag spreek ik de wensen met u door Vul snel onderstaand formulier in
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Afspraak maken
Heeft u een vraag?